Bank Artikel

PERIA KATAK UNTUK KESIHATAN ANDA

Tidak penting dari labu pahit biasa atau tembikai pahit atau lebih dikenali dengan nama Peria Katak, ia tetap akan meninggalkan rasa pahit di lidah anda! Kerana rasa pahit yang tidak banyak orang menyukainya. Walaupun begitu, sayur-sayuran terutama tembikai pahit atau peria katak mempunyai sejuta manfaat untuk kesihatan. Sebenarnya bagi mereka yang biasa meminum jus peria katak atau makan peria katak, tidak terlalu pahit ia masih boleh diamalkan oleh mereka yang ingin menjaga kesihatan.

Berikut adalah beberapa kebaikan memakan PERIA KATAK untuk kesihatan dan kecantikan anda.

1. Untuk Meningkatkan Tinggi Badan

Walaupun rasanya pahit, peria katak adalah salah satu kandungan sayur-sayuran yang berkhasiat tinggi seperti Vitamin C. Vitamin C dalam peria katak atau tembikai pahit ini mempunyai fungsi untuk meningkatkan daya tahan badan anda. Peria katak mengandungi anti virus yang dapat menguatkan sistem imun dan metabolisme. Itulah sebabnya sayur-sayuran ini dapat membantu melindungi tubuh dari pelbagai ancaman virus yang menyebabkan penyakit.

2. Pencegahan Diabetes

Nutrien yang terdapat dalam peria katak dikatakan sangat baik untuk mencegah diabetes. Kepahitan dalam sayur-sayuran ini mempunyai sifat hipoglikemik yang membantu menurunkan tahap kandungan gula anda.

3. Boleh Membantu Menurunkan Berat Badan

Peria katak termasuk dalam kategori sayuran berkalori rendah dan juga kolesterol. Jadi, ia dipercayai dapat membantu seseorang mendapatkan bentuk badan yang ideal, lebih langsing dan berat badan yang ideal.

4. Baik Untuk Mata Anda

Sayuran ini mengandungi vitamin A dan Beta Karotena. Ia amat baik bagi mereka yang mengalami masalah kesihatan terutamanya mata seperti rabun dan sebagainya.

5. Untuk Mengatasi Pertumbuhan Kanser Sel

Nutrien yang terkandung dalam peria katak juga dapat menghalang atau memperlambatkan pertumbuhan sel barah dengan membuat jus dari peria katak dan meminumnya secara teratur kerana boleh ia mempengaruhi metabolisme glukosa pada barah, yang memperlambat pertumbuhannya.

6. Kulit Lebih Halus Dan Cantik

Anda diluar sana mesti belajar minum jus peria katak kerana Vitamin C yang terdapat dalam peria katak adalah antioksidan semula jadi. Antioksidan akan mencegah dan menghilangkan radikal bebas yang berbahaya dan membantu mencegah keriput dengan melambatkan proses penuaan. Selain itu, ia juga melindungi kulit dari kerosakan akibat pancaran UV.

Bagi mereka yang agak keberatan untuk menggunakan peria katak yang mudah didapati di pasar tani atau pasaraya besar, mereka bolehlah membeli produk kesihatan Kapsul Peria Plus yang mudah didapati di pasaran atau dekat mana-mana ejen dan stokis yang sah. Pasti anda akan dapat pelbagai manfaat serta khasiatnya yang pelbagai khususnya bagi penjagaan kesihatan dalaman dan luaran badan sama seperti anda meminum atau memakan peria katak yang segar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *