Bank Artikel

Penghantaran Dari China Ke Malaysia

Populasi rakyat Malaysia yang berjumlah 31.53 juta dan infrastruktur yang cukup maju menjadikannya destinasi yang baik untuk aktiviti barangan import dari negara-negara seperti China, terutamanya bagi pembelian menggunakan platform online seperti Alibaba, Taobao dan sebagainya. sebagai player servis seo bagi penggunaan online platform, sekiranya anda terlibat dalam eCommerce rentasi sempadan, area Lembah Klang sangat menarik perhatian kerana kawasan ini mempunyai tahap penggunaan platform eCommerce yang tertinggi di negara ini. Lembah Klang merangkumi kawasan bandar utama dengan infrastruktur yang maju seperti Shah Alam, Klang, Petaling Jaya dan Kuala Lumpur, sementara pintu masuk utama ke Malaysia melalui Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dan juga Pelabuhan Port Klang.

Tetapi bagaimana penghantaran dari China, bagi pengguna secara langsung (B2C) atau barangan pukal (B2B) sampai ke Malaysia? Bagaimana mereka dapat melakukan penghantaran ke alamat  di Sabah dan juga Sarawak, yang dipisahkan dari Laut China Selatan? Pertama sekali, kita perlu mempertimbangkan kaedah pengangkutan.

Memilih Antara Pengangkutan Udara atau Pengangkutan Laut

Kepantasan Masa

Sekiranya kelajuan adalah keutamaan anda, kelajuan pengangkutan udara adalah wajar dipertimbangkan. Apabila tidak melihat bahagian lain dari perjalanan, penerbangan dari Hong Kong atau Shenzhen terus ke Malaysia hanya memakan waktu paling lama pun sekitar sehari. Pengangkutan laut boleh memakan masa beberapa hari hingga berminggu bergantung pada jadualnya.

Kos

Sebaliknya, jika anda mencari cara yang paling ekonomi untuk menghantar barang anda dari China ke Malaysia, pengangkutan laut adalah pilihan yang terbaik sekiranya anda tidak mementingkan jadual dan tempoh masa. Terdapat juga kes-kes apabila pengangkutan udara dapat lebih murah daripada pengangkutan laut. Untuk memahami perkara ini, perlu dilihat bagaimana pengiraan kadar pengangkutan udara.

Untuk penghantaran udara, harga dikenakan kepada berat volumetrik pesanan (berapa banyak ruang yang diperlukan) atau berat sebenarnya bergantung pada mana yang lebih besar. Untuk penghantaran yang kurang dari muatan, muatan laut biasanya dikenakan berat volumetrik, dengan jumlah minimum yang boleh dikenakan adalah 1 meter padu (cbm). Pengangkutan laut menjimatkan wang anda jika pesanan anda lebih besar daripada 2 cbm. Walau bagaimanapun, anda tidak memperoleh skala ekonomi untuk item yang tidak begitu besar seperti kadbod kecil yang memakan masa antara 0,5 hingga 0,9 cbm kerana anda membayar ruang yang tidak digunakan. Di sinilah pengangkutan udara boleh menjadi lebih ekonomi daripada pengangkutan laut.

Nasib baik, anda tidak perlu menyelesaikan semua ini sendiri. Penyedia perkhidmatan logistik seperti BGST Resources Sdn. Bhd. dapat membantu menasihati anda mengenai apakah pengangkutan udara atau pengangkutan laut lebih sesuai dengan rantai bekalan semasa anda dan juga menawarkan kedua-dua mod penghantaran barang dari China ke Malaysia untuk pesanan anda. Untuk mengetahui lebih lanjut, hubungi kami di bawah:

Penghantaran Barangan

Semasa memilih antara pengangkutan udara dan pengangkutan laut, pertimbangkan perkara-perkara berikut:

Berat dan saiz penghantaran

Jenis produk yang dihantar

Barangan Mudah pecah

Tahap Bahaya

Kelajuan Penghantaran

Pengangkutan udara menghantar penghantaran dengan cepat, tetapi dapat dibatasi dalam hal apa yang anda dibenarkan untuk mengangkut. Barang-barang berukuran besar atau aneh, atau barang-barang yang dianggap terlalu berbahaya untuk memenuhi sekatan pengangkutan udara terhadap apa yang boleh dihantar secara amnya harus menggunakan barang laut. Contohnya, produk ini secara amnya tidak dapat dihantar melalui pengangkutan udara: produk yang mengandungi gas, semua benda mudah terbakar, bahan toksik atau menghakis seperti bateri, bahan magnet seperti pembesar suara, barang mudah rosak dan banyak lagi. Sekiranya anda menghantarnya, lebih masuk akal untuk menggunakan pengangkutan laut.