Bank Artikel

Cara Memohon Sebagai Pembeli Rumah Kali Pertama Di Malaysia

Ingin memohon pinjaman perumahan di Malaysia? Di sini kami telah menyediakan panduan lengkap dan langkah demi langkah untuk memohon pinjaman perumahan di Malaysia. Daripada memahami jargon harta dan kewangan, kalkulator pinjaman rumah kepada mempelajari tentang kadar faedah dan skor kredit, kami telah mengumpulkan semuanya untuk anda. Mengimpikan tempat yang boleh anda panggil sendiri? Sudah tentu anda telah menyusun papan Pinterest tentang rupa rumah masa depan anda, warna dindingnya dan pilihan reka bentuk dalaman? Tetapi sebelum semua itu, bagaimana anda mendapatkan gadai janji untuk rumah idaman anda?

Mari kita hadapi, impian tidak datang murah. Melainkan anda seorang jutawan atau mempunyai dana amanah, kemungkinan besar anda akan memerlukan pinjaman rumah. Memohon yang pertama anda mungkin kelihatan menakutkan, tetapi jangan risau. Kami di sini untuk membimbing anda dengan panduan komprehensif tentang cara memohon pinjaman perumahan di Malaysia dan menjadikan impian anda menjadi kenyataan.

Panduan ini akan dikategorikan kepada empat bahagian: Sebelum Memohon, Sebenarnya Memohon untuknya, Selepas Memohon, dan beberapa petua tambahan untuk membantu anda mendapatkan pinjaman anda.

Apakah yang perlu dilakukan sebelum memohon pinjaman rumah?

Perkara pertama dahulu, jika anda telah menemui rumah idaman anda, anda perlu mengetahui jumlah maksimum yang boleh anda pinjam berdasarkan pendapatan dan hutang sedia ada anda. Jika anda belum memilih tempat lagi, adalah idea yang baik untuk memikirkan dahulu julat gadai janji dengan bayaran balik bulanan yang anda mampu bayar.

Mengikut pakar servis seo di Malaysia, jumlah yang anda boleh pinjam pada asasnya dikenali sebagai nisbah Pinjaman kepada Nilai (LTV) atau margin kewangan. Di Malaysia, adalah perkara biasa untuk mendapatkan sekitar 90% LTV untuk gadai janji kediaman atau pinjaman rumah. Malah terdapat “Skim Rumah Pertamaku Malaysia” (Malaysia Rumah Pertamaku) yang memberikan pembeli rumah kali pertama yang layak 100% LTV, bermakna mereka boleh mendapatkan pinjaman penuh.

Perlu diingat bahawa LTV anda dipengaruhi oleh beberapa kriteria, seperti sama ada anda membeli untuk pelaburan, jika anda mempunyai lebih daripada satu pinjaman rumah sedia ada, dan sebagainya. Selain daripada membiayai hartanah, adalah baik untuk diingat bahawa bank juga kadangkala membenarkan sehingga 5% daripada margin kewangan tambahan atas pinjaman untuk membiayai perkara seperti kos penilaian oleh peminjam, iaitu anda.

Apakah gadai janji?

Gadai janji yang anda ambil daripada bank ialah jumlah amaun yang anda terima untuk membiayai rumah anda (juga dikenali sebagai amaun prinsipal) serta jumlah faedah yang perlu dibayar. Setiap bulan, sebahagian daripada bayaran bulanan anda akan digunakan untuk membayar prinsipal, manakala satu lagi untuk faedah pinjaman. Faedah ialah apa yang bank kenakan untuk meminjamkan wang kepada anda.

Apakah jenis pinjaman perumahan yang berbeza di Malaysia?

Betul, terdapat pelbagai jenis pinjaman hartanah. Setiap pakej atau pelan pembiayaan rumah adalah berbeza dan mempunyai faedah yang berbeza. Anda perlu memilih satu yang paling sesuai dengan keperluan kewangan unik anda.

1. Pinjaman Jangka Asas:

Mudah dan asas yang tidak fleksibel seperti pinjaman lain. Ini pada asasnya bermakna anda tidak akan dapat mengurangkan tempoh pinjaman, dengan itu faedah pinjaman, dengan membuat bayaran pendahuluan.

2. Pinjaman Separa Fleksi:

Seperti namanya, pinjaman ini lebih fleksibel jika anda ingin menjimatkan wang dalam jangka masa panjang. Jika, sebagai contoh, anda memperoleh wang tunai tambahan dan ingin membayar lebih dalam bulan tertentu (dengan itu mengurangkan tempoh pinjaman anda dan faedah pinjaman anda).

3. Pinjaman Fleksi Penuh:

Serupa dengan Pinjaman Semi-Flexi, tetapi dengan faedah tambahan yang boleh mengeluarkan sebarang bayaran pendahuluan pada bila-bila masa tanpa caj tambahan. Fleksibiliti ini dikenali sebagai kemudahan overdraf yang pastinya patut dilihat kerana ia mempunyai kebaikan dan keburukan.

4. Pinjaman Perumahan Islamik:

Mencari pembiayaan patuh Syariah? Terdapat beberapa jenis, tetapi tidak seperti tiga pinjaman konvensional di atas, pinjaman perumahan Islam berfungsi berdasarkan transaksi tanpa faedah, mengikut konsep Murabahah di bawah Prinsip Syariah.

5. Pinjaman Kadar Tetap:

Seperti namanya, yang ini mempunyai kadar faedah tetap sepanjang tempoh pinjaman. Jika anda bimbang tentang kadar terapung, maka ini adalah pilihan yang baik untuk anda.

Bagi mereka diluar sana, yang inginkan memiliki rumah pertama mereka, di sini saya sertakan link cara apply loan rumah di mana di dalamnya terdapat pelbagai tips-tips dan ilmu yang bermanfaat untuk sama-sama kita amalkan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *