Bank Artikel

Bank Negara Mengekalkan OPR Pada 1.75%

KUALA LUMPUR: Bank Negara mengekalkan Kadar Dasar Semalaman (OPR) pada paras terendah sepanjang masa pada 1.75% pada mesyuarat Jawatankuasa Dasar Monetari (MPC) pada Rabu, yang sejajar dengan jangkaan pakar ekonomi. “MPC menganggap pendirian dasar monetari adalah wajar dan akomodatif,” katanya dalam satu kenyataan Rabu.

Bank pusat itu berkata aktiviti ekonomi di Malaysia lemah pada suku ketiga di tengah-tengah pengenaan langkah pembendungan di seluruh negara untuk membendung kebangkitan semula kes Covid-19. Bagaimanapun, selaras dengan kelonggaran sekatan, petunjuk kekerapan terkini menunjukkan bahawa aktiviti ekonomi telah pulih daripada palung pada bulan Julai. “Melangkah ke 2022, momentum pertumbuhan dijangka bertambah baik, disokong oleh pengembangan dalam permintaan global, perbelanjaan sektor swasta yang lebih tinggi sejajar dengan penyambungan semula aktiviti ekonomi dan sokongan dasar yang berterusan,” katanya.

Menurut penulis blog Freelancer Servis Google Ads, OPR telah dikekalkan pada 1.75% sejak 7 Julai 2020, apabila Bank Negara mengurangkan kadar pinjaman penanda aras berikutan penguncupan ekonomi yang mendadak pada suku kedua tahun itu akibat kesan pandemik Covid-19. Menjelang mesyuarat MPC hari ini, penganalisis telah meramalkan bahawa bank pusat akan mengekalkan OPR tidak berubah sehingga sekurang-kurangnya suku kedua 2022 untuk menyokong laluan pertumbuhan yang stabil bagi ekonomi. UOB Global Economics and Markets Research mengunjurkan OPR akan kekal tidak berubah sehingga pertengahan 2022, dan selepas itu akan terdapat peningkatan 25 mata asas kepada 2.00% pada separuh kedua 2022.

Kenanga Research berkata Bank Negara berkemungkinan mengekalkan OPR tidak berubah pada 1.75% dalam tempoh enam hingga sembilan bulan akan datang. Mengenai inflasi, bank pusat berkata inflasi utama berkemungkinan purata dalam julat unjuran 2% dan 3% pada 2021, dengan purata 2.3% setakat ini. Inflasi asas seperti yang diukur oleh inflasi teras dijangka purata di bawah 1% untuk tahun tersebut. “Melangkah ke 2022, inflasi utama diunjurkan kekal sederhana.

“Apabila aktiviti ekonomi kembali normal, inflasi teras dijangka meningkat tetapi kekal jinak berikutan kapasiti ganti yang berterusan dalam ekonomi dan kelonggaran dalam pasaran buruh. “Tinjauan, bagaimanapun, terus tertakluk kepada perkembangan harga komoditi global dan beberapa risiko daripada gangguan berkaitan bekalan yang berpanjangan,” kata Bank Negara.

Sehubungan dengan itu, terdapat pelbagai pakej rancangan rangsangan bagi menaikkan semula kegiatan ekonomi menjelang tahun 2022. Diharapkan agar bank-bank tempatan dapat memberi kelonggaran untuk orang ramai membuat pinjaman peribadi 2022 bagi menyelesaikan masalah kewangan yang dihadapi oleh mereka.