Bank Artikel

Apa Perbezaan Sarung Tangan Latex, Nitril, dan Vinil?

Sarung tangan sekali pakai adalah barang penting dalam persekitaran penjagaan kesihatan mana pun. Mereka tidak hanya melindungi penyedia penjagaan kesihatan dan pesakit dari pendedahan kepada mikroba yang berpotensi berbahaya, mereka juga membantu menetapkan preseden kebersihan dan perawatan di seluruh industri. Walaupun ini tidak mengejutkan, apa yang mungkin tidak anda sedari adalah sarung tangan sekali pakai tidak semuanya dibuat sama. Menurut analisa dari penyedia servis google ads, DNZ Advertising ternyata permintaan terhadap sarung tangan ini bertambah berkali ganda pada tahun 2020-2021. Berikutan wabak pandemik covid-19 yang menyerang hampir seluruh negara, termasuk Malaysia.

Bahan dan pilihan reka bentuk yang berbeza menjadikan produk tertentu lebih sesuai untuk persekitaran perubatan yang berbeza. Dan jika anda memesan sarung tangan jenis yang salah untuk latihan anda, anda mungkin akan membuang masa dan meningkatkan risiko tusukan, robek, dan air mata. Sarung tangan sekali pakai biasanya dibuat dari salah satu daripada tiga bahan: nitril, latex, atau vinil. Dalam blog ini, kami akan meneroka apa yang membuat sarung tangan ini berbeza antara satu sama lain, dan juga menawarkan panduan untuk persekitaran mana yang paling sesuai untuk setiap jenis.

Sarung Tangan Latex

Selama beberapa dekad, latex telah menjadi batu asas dunia sarung tangan pakai perubatan. Ini kerana, seperti yang dinyatakan oleh Darwin Brown dalam Pembantu Doktor, sarung tangan latex disarankan untuk dilindungi pada tahun 1980-an dan 1990-an terhadap patogen yang ditularkan melalui darah seperti HIV. Tetapi apabila populariti mereka meningkat, begitu juga kes reaksi alahan. Ini menyebabkan lebih banyak permintaan untuk alternatif sarung tangan pakai bebas getah, seperti nitril dan vinil. Bagi mereka yang tidak alah, sarung tangan latex selesa, agak menjimatkan, dan menawarkan kepekaan sentuhan tahap tinggi. Dengan tahap fleksibiliti, perlindungan, dan keselesaan yang tinggi, sarung tangan latex sekali pakai sesuai untuk kebanyakan persekitaran perubatan – selagi alergi lateks tidak menjadi masalah.

Sarung Tangan Vinil

Sarung tangan vinil dibuat dari PVC, filem berasaskan petroleum. Manfaat utama sarung tangan pakai vinil ialah pembuatannya tidak mahal. Yang dikatakan, mereka kurang tahan lama daripada lateks dan nitril, dan mereka menawarkan perlindungan terhad terhadap pendedahan kimia atau bioperubatan. Apabila sarung tangan vinil diregangkan atau dilenturkan, molekul masing-masing terpisah dan integriti penghalang pelindung terganggu. Sarung tangan vinil juga menaikkan bendera merah dari segi kesan terhadap persekitarannya, seperti yang dinyatakan oleh Health & Safety International. Oleh kerana kos rendah dan tahap perlindungan yang rendah, sarung tangan vinil biasanya digunakan di lingkungan yang tidak berbahaya dan rendah jangkitan.

Sarung Tangan Nitril

Sarung tangan nitril menjadi terkenal pada tahun 1990-an sebagai alternatif latex terkemuka. Walaupun tidak elastik atau fleksibel seperti rakan latex nya, sarung tangan nitril sekali pakai lebih tahan lama dan tahan terhadap bahan kimia. Oleh itu, sarung tangan ini adalah pilihan yang ideal bagi sesiapa sahaja yang perlu menangani bahan kimia yang berpotensi berbahaya dan menghakis. Mereka juga sangat sesuai untuk kebanyakan persekitaran perubatan, sangat tahan tusukan dan menghilangkan risiko reaksi alergi latex.

Memahami perbezaan utama ini akan membantu anda membuat keputusan yang tepat ketika memilih sarung tangan peperiksaan baru untuk persekitaran perubatan unik organisasi anda. Untuk pengetahuan orang ramai. BGST Resources merupakan antara pengedar utama bagi sarung tangan pelbagai guna, untuk kegunaan pelbagai bidang seperti bidang kesihatan, perkilangan, penjagaan diridan sebagainya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *