Bank Artikel

Apa itu Dana Pelaburan Swasta?

Dana pelaburan swasta adalah syarikat pelaburan yang tidak meminta modal daripada pelabur runcit atau masyarakat umum. Anggota syarikat pelaburan swasta biasanya mempunyai pengetahuan mendalam tentang industri dan juga pelaburan di tempat lain. Untuk diklasifikasikan sebagai dana swasta, dana mesti memenuhi salah satu pengecualian yang digariskan dalam Akta Syarikat Pelaburan tahun 1940. Pengecualian 3C1 atau 3C7 dalam Akta ini sering digunakan untuk menubuhkan dana sebagai dana pelaburan swasta. Terdapat kelebihan untuk mempertahankan status dana pelaburan swasta, kerana peraturan dan persyaratan hukum jauh lebih rendah daripada yang diperlukan untuk dana yang diperdagangkan secara terbuka.

Mengapa Dana Tetap Peribadi

Apa yang webmaster Servis SEO paham, dana pelaburan swasta boleh memilih untuk kekal peribadi atas beberapa sebab. Seperti disebutkan, peraturan tentang dana investasi swasta jauh lebih longgar daripada dana publik. Dana pelaburan swasta menikmati lebih banyak kebebasan dalam bagaimana mereka menguruskan segalanya dari pelaporan hingga penebusan. Ini memungkinkan dana pelaburan swasta untuk melihat pelaburan tidak likuid yang akan dijauhi oleh dana awam kerana kesukaran penilaian dan pembubaran biasa sekiranya berlaku penebusan yang meningkat. Banyak dana lindung nilai adalah dana pelaburan swasta sehingga mereka dapat terus menggunakan strategi perdagangan agresif yang akan dielakkan oleh pengurus dana awam kerana potensi tuntutan undang-undang pelabur akibat pengambilan risiko yang tidak masuk akal. Yang paling penting, tidak ada pelaporan awam mengenai kedudukan untuk dana pelaburan swasta, yang memungkinkan mereka untuk menghindari memetik tangan mereka ke pasar dan mengikis keuntungan dari kedudukan yang tersembunyi.

Dollar Bar Graph

Selain fleksibiliti pelaburan, dana pelaburan swasta dapat menjadi pilihan untuk menangani kekayaan keluarga yang besar. Keluarga yang sangat kaya dapat membuat dana pelaburan swasta untuk melaburkan kekayaan dengan ahli keluarga sebagai pemegang saham. Selalunya sebuah syarikat berfungsi sebagai struktur awal untuk pengaturan ini, dan digunakan untuk membuat cabang pelaburan modal dari keuntungan perniagaan. Dalam kes ini, keluarga tidak mahu atau memerlukan modal di luar, jadi tidak ada insentif untuk mengambil dana tersebut kepada umum.

Apa Itu Private Mandate?

Bagi mereka yang mempunyai dana melebihi RM100,000, terdapat syarikat professional yang menawarkan khidmat menguruskan dana-dana tersebut, ia dikenali sebagai private mandate dan syarikat ini diuruskan oleh team yang berdedikasi dan berpengalam luas. Mereka ini akan cuba memaksimumkan keuntungan dan disamping itu, akan cuba meminimakan kerugian bagi pihak pelabur. Buat masa sekarang, antara syarikat yang certified di dalam mengendalikan secara profesional akan dana-dana seperti ini adalah dari Team DDNK.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *