Uncategorized

Adakah Selamat Melancong Ke China?

Umumnya China adalah negara yang selamat untuk dilalui, selagi anda tahu ke mana anda akan pergi dan berjaga-jaga. China dikunjungi oleh pelancong dari seluruh dunia, dan tidak membahayakan mana-mana orang yang memahami budaya tempatan dan mematuhi undang-undang tempatan. Dengan mengatakan hal ini, pemerintah China sangat ketat terhadap pengaruh asing, seperti laman web dan liputan berita, dengan penapisan internet dan pengawasan umum adalah kejadian biasa di seluruh negara. Tunjuk perasaan dan tunjuk perasaan dilarang di tempat awam di China, dan jika anda berada di tempat awam, atau anda mengambil gambar atau video acara tersebut, ini boleh menyebabkan anda dalam masalah.

Menurut admin Servis SEO berikut adalah beberapa perkara lain yang perlu diperhatikan semasa melawat China:

Keselamatan di tempat awam

Sebahagian besarnya, China adalah tempat yang selamat untuk dikunjungi, dan orang ramai di tempat awam seharusnya tidak menimbulkan kerisauan. Sudah tentu, risiko kecil masih ada, termasuk pencurian kecil dan pencopet di kawasan pelancongan, serta di stesen kereta api dan bas dan kereta api yang tertidur. Oleh kerana anda perlu membawa pasport anda untuk membeli banyak barang di China (kad SIM, tiket kereta api, dll.), Berhati-hati, dan selalu mempunyai fotokopi dan / atau salinan digital.

Seperti banyak negara Asia, melintasi jalan raya dengan aman menimbulkan risiko yang lebih tinggi daripada biasa kerana peraturan jalan raya yang lemah, terutamanya di bandar-bandar kecil dengan lampu isyarat yang kurang. Walaupun anda melintasi lampu pejalan kaki hijau, pastikan anda melihat ke dua arah dan menyeberang dengan selamat, kerana ada kejadian pelancong cedera parah oleh kenderaan yang datang lewat. Teksi adalah sesuatu yang perlu diperhatikan juga. Semasa tiba di bandar, selalu memanggil teksi dari pangkat teksi yang ditandai dan pastikan meter dihidupkan. Beberapa teksi tidak mempunyai tali pinggang keledar dan pemacu manik yang terkenal, jadi jika anda merasa tidak selesa, minta dengan tali pinggang.

Sekiranya anda merasa tawar-menawar atau borong barang China samada di pasar, pastikan anda mempunyai perubahan yang betul dan yakinlah ketika berunding dengan pemegang gerai.

Membayar barang yang tidak ditandai atau tidak berharga mungkin membuat anda terperangkap membayar lebih banyak, dan jika anda tidak dilengkapi dengan frasa Cina untuk digunakan dalam transaksi, laras bahasa akan berlaku terhadap anda. Penipuan lain yang mungkin anda hadapi termasuk diundang ke rumah penduduk tempatan untuk upacara minum teh, dan pada akhirnya, memberikan anda bil yang meningkat sekitar RMB 1000 (USD 156). Sentiasa pergi dengan penyedia yang mempunyai reputasi baik, atau bersetuju dengan harga terlebih dahulu.

Keselamatan persekitaran dan cuaca

China mempunyai masalah yang meluas dengan kemerosotan persekitaran selama bertahun-tahun dengan meningkatnya industri. Pencemaran udara adalah masalah di bandar-bandar besar di seluruh negara, jadi awasi indeks kualiti udara setiap hari, terutama pada musim panas, dan jika kualiti udara buruk, batasi lawatan ke luar anda. Taufan dan monsun cukup banyak berlaku di sekitar China, terutamanya di kawasan pesisir selatan dan tenggara antara bulan April dan Oktober. Kawasan rendah di sekitar sungai Yangzi dan Li juga terdedah kepada banjir selama ini. Sekiranya anda berkeliling ketika itu, teruskan sentiasa dikemas kini dengan ramalan cuaca.

Keselamatan Untuk Pelancong Solo Dan Wanita

Berhati-hati dengan keselamatan sekiranya anda berkunjung sebagai pengembara solo atau wanita. Tetap ke kawasan yang terang pada waktu malam, simpan barang berharga anda (terutama pasport anda) dan bepergian dalam kumpulan jika anda boleh.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *