Bank Artikel

4 Faedah Hibah Takaful

Sejak Majlis Penasihat Syariah Bank Negara (SAC) mengeluarkan ketetapan bahawa hibah dalam takaful dapat diberikan pada 5 November 2014, banyak peserta takaful menarik nafas lega. Ini bermaksud bahawa sebarang faedah kematian boleh diberikan terus kepada penama tanpa perlu melalui proses pengurusan harta pusaka. Namun, hampir 7 tahun sejak resolusi dari SAC diumumkan, masih banyak yang bertanya-tanya, “Hibah takaful? Apakah itu? Apa faedah dan kelebihannya? “Kami selalu mendengar perkataan hibah tetapi tidak begitu memahami maksudnya. Hibah bermaksud pemberian hak milik sesuatu barang kepada seseorang tanpa pulangan, dengan kata lain, hibah juga bermaksud pemberian yang diberikan oleh seseorang kepada orang lain secara sukarela semasa dia masih hidup. Ini bermakna bahawa jika anda sebagai penyumbang takaful meninggal dunia, penama yang dilantik oleh anda akan menerima pampasan mutlak untuk faedah rancangan takaful yang anda sertai.

Apakah kelebihan dan kelebihan takaful hibah? Mengapa kita perlu hibah dalam takaful? Berikut adalah 4 faedah takaful hibah:

Penggantian Pendapatan

Setiap orang akan menghadapi kematian dan setiap kematian itu berbeza. Pemergian pencari nafkah utama bagi keluarga adalah kerugian yang lebih menyakitkan dan meninggalkan kesan besar kepada ahli keluarga yang lain. Kehilangan mendadak ini bukan sahaja mendatangkan kesedihan, tetapi juga mengakibatkan kehilangan semua sumber rezeki dan tunjangan bulanan bagi keluarga yang ditinggalkan. Perbelanjaan untuk isteri, anak-anak dan ibu bapa akan terhenti. Isteri yang pernah menjadi suri rumah mungkin harus mencari pekerjaan untuk menyara keluarga, anak-anak juga harus berjimat dan cepat untuk terus hidup. Di sinilah takaful hibah memainkan peranan penting dalam memastikan waris yang anda tinggalkan dapat meneruskan hidup dengan selesa. Walaupun wang tidak dapat menggantikan kehilangan orang yang disayangi, tetapi mereka yang ditinggalkan memerlukan bantuan kewangan untuk meneruskan kehidupan. Dengan takaful hibah yang diberikan kepada pasangan anda, ahli keluarga anda dapat menjalani kehidupan normal tanpa dibebani dengan masalah kewangan.

Penyelesaian Hutang

Islam sangat menuntut penyelesaian hutang dalam kehidupan walaupun selepas kematian. Nabi SAW bersabda, “Semua dosa para syuhada diampuni kecuali hutang” (Hadis riwayat Muslim). Ulama dan ustaz juga telah menasihatkan bahawa hutang adalah perkara utama yang perlu diselesaikan oleh waris sebaik sahaja kematian seseorang dan jenazahnya dijaga. Bahkan waris wajib melunaskan hutang si mati terlebih dahulu sebelum mengurus dan mengagihkan harta miliknya kepada waris.

Dalam Hadis yang diriwayatkan oleh Bukhari dan Tirmizi: “Sesungguhnya jiwa orang yang beriman tergantung kerana hutangnya. Sehingga hutang dibayar ”. Sekiranya anda berhutang kepada rakan anda RM100-RM200, mungkin waris anda dapat melunaskannya. Tetapi bagaimana dengan komitmen hutang yang lebih besar seperti hutang perniagaan, pembiayaan peribadi bernilai ribuan ringgit? Sudah tentu ia membebankan waris anda bukan sahaja dari segi kewangan, tetapi emosi mereka juga terganggu dengan hutang yang ditinggalkan. Oleh itu, hibah takaful adalah kaedah terbaik untuk memastikan bahawa ‘keberangkatan’ anda tidak menyulitkan dan membebankan mereka. Dengan itu, mereka dapat menggunakan wang yang anda tinggalkan untuk melunaskan semua hutang anda dan meneruskan kehidupan seperti biasa.

Penerima Mutlak & Proses Tanpa Gangguan

Berbeza dengan kehendak dan pembahagian harta pusaka, hibah adalah pemberian hadiah oleh seseorang kepada warisnya. Ini bermaksud bahawa penerima hibah adalah pemilik mutlak ‘hadiah’ itu, sama ada dalam bentuk wang tunai atau harta benda setelah kematian pemiliknya. Ini tentu dapat mengelakkan pertengkaran antara ahli keluarga, kerana pencalonan takaful dilakukan oleh peserta semasa dia masih hidup dan waras, secara sukarela. Selain itu, proses tuntutan takaful hibah juga sangat mudah dan pantas tanpa melibatkan kos tambahan. Apabila anda kehilangan seseorang, perkara terakhir yang ingin anda lakukan adalah melalui kesukaran menuntut hak anda. Jangan risau, jika dibandingkan dengan wasiat, hibah tidak memerlukan waris untuk mengupah peguam atau melantik pihak ketiga untuk menguruskannya. Oleh kerana hibah adalah hadiah, nilainya akan diberikan 100% kepada penerima tanpa potongan. Terdapat juga Pengendali Takaful yang memberikan faedah tunai tambahan kepada benefisiari seperti faedah belas kasihan sebanyak RM2,000 sekiranya kematian peserta.

Selain itu, admin web servis seo berpendapat bahawa takaful hibah juga boleh dikategorikan sebagai aset cair, jadi proses tuntutan lebih mudah dan cepat yang dapat diproses dalam sebulan. Bayangkan jika pewaris anda adalah suri rumah tanpa sumber pendapatan, di mana dia akan mendapatkan bantuan kewangan yang cepat untuk meneruskan kehidupan? Berapa banyak yang boleh dipinjam dari ahli keluarga atau rakan? Dengan takaful hibah, pewaris anda dapat menggunakan wang yang tinggal untuk perbelanjaan hidup harian dan menyesuaikan hidup mereka tanpa anda sebelum mencari sumber pendapatan lain.

Tabung Pendidikan Anak

Anak-anak adalah generasi seterusnya dan aset paling berharga kita di dunia dan akhirat. Adalah menjadi tanggungjawab kita sebagai ibu bapa untuk memberikan pendidikan terbaik untuk anak-anak kita untuk masa depan mereka yang cerah. Kami pasti mahu mereka belajar dengan selesa di sekolah, dan memberi peluang untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi di universiti yang terkenal. Namun, kenaikan kos pendidikan setiap tahun menyukarkan ibu bapa untuk menyediakan perbelanjaan yang mencukupi untuk menampung kos pendidikan anak-anak mereka. Melanjutkan pengajian di universiti tempatan sahaja akan menelan belanja puluhan ribu ringgit, apalagi di universiti asing. Anda pasti tidak mahu impian anda tidak tercapai dan mengecewakan anak-anak anda kerana mereka tidak mampu melanjutkan pelajaran, bukan?

Dengan hibah takaful, anda dapat menyediakan dana yang mencukupi untuk anak-anak anda untuk melanjutkan pelajaran walaupun anda tidak lagi bersama mereka. Rancang kewangan anda dengan sebaik mungkin. Semakin awal anda menyumbang takaful dan hibah kepada waris anda, semakin rendah caruman bulanan dan semakin terjamin masa depan anak-anak anda. Mereka pasti akan bersyukur dan gembira kerana anda telah merancang masa depan yang cerah untuk mereka.

Kesimpulannya, takaful hibah memainkan peranan yang sangat penting dalam melindungi waris kita apabila mereka kehilangan ahli keluarga, terutamanya jika si mati adalah satu-satunya pencari nafkah dalam keluarga. Sekiranya anda belum melantik penama untuk rancangan takaful anda, segera lakukannya. Pastikan penama adalah penerima hibah dan bukan pelaksana, kerana pelaksana bukan penerima mutlak, faedahnya masih perlu diedarkan mengikut undang-undang pengurusan harta tanah. Sekiranya anda belum melanggan pelan takaful dan ingin hibah kepada benefisiari anda, kunjungi pelbagai rancangan takaful yang kami tawarkan yang sesuai dengan anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *